Iti place TIGRA? Fii prietenul nostru pe Facebook

Vehicul solarUn vehicul solar a facut inconjurul lumii

Inconjurul lumii intr-un vechicul solar

Dupa ce a trecut prin 38 de tari, un vehicul solar condus de un profesor elvetian a facut inconjurul lumii.

Un profesor elvetian a facut inconjurul lumii cu un vehicul solar. Elevetianul a condus acest vehicul pana la Poznan, Polonia, la intalnirea ONU privind incalzirea globala. Profesorul a parcurs nu mai putin de 52.086 kilometri si a trecut prin 38 de tari.

Caravana acestuia a trecut si prin Romania, pe data de 7 decembrie 2007. Solartaxi, cum a fost denumit vehiculul solar, a avut o serie de copiloti celebri de-a lungul calatoriei sale. Printre acestia putem enumera personalitati precum Ban Ki-moon, secretar general ONU, regizorul James Cameron, Printul Albert de Monaco, Primul ministru suedez Fredrik Reinfeld, si Michael Bloomberg, primarul New York-ului.

Elvetianul a creat Solartaxi pentru a demonstra dezvoltarea avansata a tehnologiilor disponibile pentru a reduce emisiile de gaze care produc efectul de sera. Pe langa beneficiile pentru mediu, profesorul elvetian este convins ca investitia in combustibili non-fosili va crea si slujbe noi. Vehiculul a tras dupa el o remorca al carei acoperis era acoperit cu sase metri patrati de celule solare.

In aceasta remorca sunt amplasate si bateriile vehiculului, care ii ofera suficienta energie pentru a parcurge 15.000 km pe an. Consumul de energie al lui Solartaxi este echivalentul a 1 litru de carburant conventional la 100 kilometri parcursi. Impreuna cu remorca, vehiculul solar cantareste numai 750 kilograme.

Cu toate ca dezvoltarea prototipului a fost costisitoare, elevetianul pretinde ca Solartaxi produs in masa ar avea un pret de aproximativ 10.000 euro, plus 4.000 euro pentru panourile solare. Pentru un prototip, fiabilitatea acestuia este remarcabila, acesta avand numai doua probleme tehnice de-a lungul aventurii de 52.000 kilometri. Desi a ajuns la intalnirea ONU din Polonia, calatoria elvetianului nu s-a terminat inca. Profesorul mai are de parcurs inca 2.000 kilometri pentru a ajunge acasa

[sursa: automarket.ro]