Iti place TIGRA? Fii prietenul nostru pe Facebook

Punctul amendaCat costa punctul de amenda auto in 2011

Punctul de amenda - 10% din salariul minim brut pe economie. Incepand cu 1 ianuarie 2011,

salariul minim brut pe economie a ajuns la 670 de lei. Pentru soferi, vestea nu este tocmai buna. Astfel, incepand cu prima zi a anului 2011, punctul de amenda a crescut si el si costa acum 67 de lei, cu aproximativ 12% mai mult decat in anul precedent.
O data cu aceasta noua marire a amenzilor, a treia din 2008 si pana in prezent, soferii obisnuiti sa incalce regulile de circulatie vor scoate mai multi bani din buzunar. Amenda maxima pentru persoanele fizice a ajuns la 1.340 de lei, iar pentru persoanele juridice la maximum 6.700 de lei.

Fara centura, amenda de maxim 201 lei

Soferii care obisnuiau sa "uite" folosirea centurii de siguranta vor scoate din buzunar pana la 201 lei, fata de 180 de lei cat era amenda maxima in 2010. Pe langa amenda, soferii vor primi si doua puncte de penalizare.
Amenda cuprinsa intre 134 si 201 lei va fi aplicata si in cazul vorbirii la telefon in timpul condusului.

Pentru oprirea fara motiv pe banda de urgenta a autostrazii, dar si pentru depasirea cu 30 km/ora a vitezei maxime admisa, soferii vor fi amendati cu sume cuprinse intre 268 si 335 de lei (respectiv 4 sau 5 puncte amenda).

Injuriile adresate colegilor de trafic, pedepsite mai aspru

Amenzile cuprinse intre sumele de 402 si 536 de lei vor fi date de catre politisti conducatorilor auto care nu opresc atunci cand intalnesc indicatoare de STOP, dar si celor care depasesc viteza legala cu 40 de kilometri/ora.
Mai usturatoare vor fi amenzile aplicate conducatorilor auto care insulta alti "colegi" din trafic, celor care transporta copii cu varsta sub 12 pe locul din fata al autovehiculului, celor care depasesc cu 50 de kilomentri/ora viteza maxima admisa sau blocheaza intersectiile. Acestia vor primi de la 9 la 20 de puncte amenda, mai precis sume cuprinse intre 603 si 1.340 de lei.

Cele mai frecvente "abateri" ale conducatorilor auto sunt, potrivit politistilor, depasirea vitezei legale si lipsa centurii de siguranta.

 

[sursa: craiovaforum.ro]