Iti place TIGRA? Fii prietenul nostru pe Facebook

HotHatch 2011 - Top 5HOTHATCH 2011 Top 5 - Peste 20.000 euro, foarte puternice

Ne apropiem rapid de sfarsitul acestui an si e momentul sa discutam cateva teme referitoare la anul viitor.

Prima dintre ele se refera la hothatch-urile pe care vom putea conta anului viitor si ma refer la cele de clasa compacta, cele mai performante, de altfel. Unele modele sunt deja disponibile, altele n-am fost inca lansate, dar vor fi pe parcursul lui 2011.

Oricum ar fi, in a doua jumatate a anului viitor, vom avea cateva (cam 5) hothatch-uri foarte tentante, toate la peste 20.000 euro, dar asta e.. performanta costa, mai ales ca aceste compacte sportive sunt deja mult mai puternice decat ce aveam in segment pana acum cativa ani.

Ma refer la faptul ca, pana nu demult, reteta hothatch-ului includea un motor de 2 litri si in jur de 200 CP. Acum insa, s-a ridicat standard-ul. Sportivele compacte afiseaza, in general in jurul a 250 CP, ba unele promit chiar mai mult. S-a ajuns ca unele hothatch-uri sa “urce” la nivelul unor super hothatch-uri, adica masini ceva mai exclusiviste, dar si mai performante, pe care unii producatori le plaseaza deasupra hothatch-urilor normale.

Sa vedem insa ce vom avea la dispozitie anul viitor. Ordinea este aleatoare… dar reflecta preferintele mele actuale:

Renault Megane RS 250

1. Renault Megane RS 250 – O masina despre care cam toti jurnalistii au spus ca este extrem de reusita. N-am auzit nici o parere negativa despre ea, dimpotriva, este mai buna decat isi inchipuiau multi. Modelul francez, pe langa faptul ca arata foarte bine, vine cu un motor de 2 litri, turbo, care produce 250 CP si 340 Nm. Accelereaza d ela 0 la 100 km/h in 6,1 secunde si atinge o viteza maxima de 250 km/h. Performante excelente, dublate, spun cei care testat-o, de un sasiu pe masura, care permite exploatarea optima a pachetului motor/cutie. In Romania, pretul lui Megane RS 250 este de 23.600 euro.

Opel GTC Paris

2. Opel Astra GTC – Masina n-a debutat in versiune de serie, dar ne-a fost aratat un asa-zis concept, care va ajunge aproape neschimbat in productia de serie. Pe langa faptul ca arata foarte bine, noua Astra OPC promite sa fie peste toti concurentii la capitolul putere. Conceptul a fost prezentat cu un motor de 2 litri, turbo, a carui putere maxima este de 290 CP! Este exact ce va spuneam, o putere mai mare decat a superhothatch-urilor. Eu ma astept ca masina chiar sa vina cu acest nivel de putere, iar nemti au anunta deja un diferential performant pentru puntea fata, unul care sa faca utilizabili toti cei 290 CP.

New Ford Focus st 05

3. Ford Focus ST – Despre modelul asta nu se stie clar cand va ajunge pe piata. Se spunea acum ceva timp ca va veni in 2012, dar este foarte posibil sa debuteze totusi anul viitor. Este un hothach de generatie noua, una optimizata, in conditiile in care toate generatii Focus au fost apreciat pentru suspensii si tinuta de drum. Noul Focus ST va renunta la motorul de 2,5 litri, turbo, cu 225 CP. Va adopta unul de 2 litri, cu 4 cilindri, tot turbo, care produce 250 CP, exact ca si cel al lui Megane  RS 250. Va fi o batalie interesanta intre noul Focus ST si Megane RS. Pentru a o castiga, Focus ST ar trebui sa aiba o platforma de senzatie. De ce? Pentru ca lucrurile s-au cam transat la capitolul motoare. In testele comparative, Megane RS 250 i-a facut fata cu brio super hothatch-ului de la Ford, Focus RS, desi diferenta de putere era net in favoarea Ford-ului.

VW Golf GTI

4. Volkswagen Golf GTI – Intotdeauna alegerea celor ca nu vor sa “riste” sa vada ce ofera si altii. O masina buna, dovedit echilibrata intotdeauna, dar deja prea putin atragatoare din punct de vedere estetic. De asemenea, a ramas in urma in ceea ce priveste puterea, cei 210 CP ai motorului turbo de 2 litri nu mai fac fata concurentei. Are insa avantajul a ceea ce nu ofera nimeni pe un hothatch – cutia DSG, una excelenta. GTI-ul accelereaza de la 0 la 100 km/h in 6,9 secunde si atinge 240 km/h. In Romania, pretul masinii este de 24.039 euro, putin mai mult decat costa Megane RS, in condtiile in care modelul german este evident mai slab la dinamica.

Mazda3 MPS

5. Mazda3 MPS – Am inclus-o in aceasta lista, desi probabil se va vinde mai slab decat competitorii. Asta in conditiile in care masina nu arata rau si ofera multa putere. Poate si pretul descurajeaza putin, poate sunt si niste greseli de promovare. Sub capota se gaseste un motor de 2,3 litri, turbo, care produce 260 CP si 380 Nm. Performantele dinamice sunt identice cu ale lui Megane RS – 0 – 100 km/h in 6,1 secunde si 250 km/h viteza maxima. Pretul este destul de mare, poate nejustificat de mare – 27.590 euro (asta cu 2.000 euro reducere!).

[sursa: http://www.motorstory.ro/2010/11/hothatch-urile-anului-2011/]