Iti place TIGRA? Fii prietenul nostru pe Facebook

Retro Cars Top 5 masini Retro - Cele mai reusite masini cu design retro

Termenul “retro design” in domeniul auto a aparut dupa ce s-au lansat primele exemplare de masini

contemporane cu design de inspiratie nostalgica. Iata care sunt cele mai reusite automobile in stil retro:

1. Ford GT

Categoric, Ford GT este cel mai potrivit simbol pentru demersul retrodesignului. De la prima vedere se poate vedea ca GT este o masina moderna, fata de sursa sa de inspiratie - modelul GT 40 (1966-1969). Cu toate ca limbajul formelor a fost conservat cu atentie, diferentele sunt evidente la nivelul detaliilor tehnice si constructive. Noul model are dimensiuni cu 10% mai mari in comparatie cu originalul, oferind un interior mult mai primitor si mai bine finisat.

Ca si predecesorul sau, Ford GT a fost conceput pentru a reprezenta la cel mai inalt nivel de performanta competitionala marca ovalului albastru. Ford GT este unul dintre putinele exemplare de modele retro a carui platforma tehnica a fost proiectata de la zero de catre un producator generalist, in scopul producerii in serie limitata – (doar 4.200 unitati).

2. Fiat 500

Italienii au urmat exemplul de la Mini si, pentru ca sunt designeri foarte talentati, au reusit sa transpuna intr-o forma noua si absolut seducatoare vechiul Cinquecento (produs intre anii 1957- 1975). Fiecare dintre dintre detaliile de stil ale noului model corespunde fidel prin functia estetica unui element caracteristic modelului care a aparut la finele anilor ’50.

Din fericire, noul Cinquecento are motorul amplasat in fata si interiorul este mult mai spatios fata vechiul model, care avea doar 2,5 metri lungime si 1,3 metri in latime. Modelul fabricat din 2007 a atras insa critici legate de pretul destul de piperat, acesta nefiind accesibil chiar tuturor, cum era vechiul model, atat de popular.

3. Dodge Challenger

Dodge Challenger a fost si star de cinema, fiind un automobil emblematic pentru genul american “muscle cars”. Motorul Hemi V8 si tractiunea pe rotile din spate sunt subintelese, atat in cazul modelului vechi produs intre 1969 si 1974, cat si in al reinterpretarii sale moderne din anul 2009. Fiecare dintre cele doua automobile are o expresivitate tipica pentru timpul sau, dar esenta a fost pastrata. Noul Challenger are sub caroseria sa platforma tehnica a fostului Mercedes–Benz  E-Class.

4. VW New Beetle

Volkswagen Broscuta (produs intre 1949 si 1980) este considerat automobilul cu cel mai mare succes pe piata din toate timpurile si i-a inspirat pe designerii grupului german sa propuna o reeditare in mileniul al treilea. Efectul de imagine obtinut a fost excelent, insa acesta nu a adus automat si succesul comercial prin faptul ca Broscuta clasica s-a vandut in peste 22 milioane de exemplare, fiind un adevarat fenomen pe intreg mapamondul, iar New Beetle in doar un milion.

VW Beetle produs din anul 1999 are la baza platforma tehnica a seriei Golf IV, asa ca tinuta sa de drum este sigura si fiabilitatea nu pune nicio problema demna de mentionat. Pe de alta parte, masina lasa de dorit in privinta functionalitatii si a ergonomiei. Faptul este consecinta stilului retro (habitaclu si parbriz inguste, locuri in spate spartane).

5. Ford Mustang

Concurent traditional al lui Chevrolet Camaro, Ford Mustang a reaparut si el din anul 2005 intr-o forma moderna, cu design inspirat dupa generatia produsa intre anii 1965-1973. Remarcabila realizare a designului a fost generos apreciata, dar sub splendida aparenta se ascunde o tehnica nu tocmai corespunzatoare unor pretentii reale de sportivitate. Puntea din spate este rigida si suspensia are arcuri cu foi. Altfel, motorizarile V8 cu sunet cavernos sunt performante.

[sursa: http://www.citynews.ro/arad/auto-27/cele-mai-reusite-masini-cu-design-retro-99485/]