Iti place TIGRA? Fii prietenul nostru pe Facebook

ITP Inspectia TehnicaCum se face ITP-ul si ce inseamna Inspectia Tehnica Periodica

ITP-ul sau inspectia tehnica periodica reprezinta o verificare tehnica periodica si obligatorie

a masinii, care presupune: verificarea nivelului de poluare, a sigurantei rutiere si a categoriei de folosinta a autoturismului.

Pentru realizarea ITP-ului sunt necesare urmatoarele documente:
- Cartea de identitate a vehiculului (CIV) in copie, conform cu originalul, eliberata de societatea de leasing sau in orginal, in cazul creditului auto
- Certificat de inmatriculare in original
- Asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA)
- BI/CI a celui care se prezinta cu vehiculul.

Prima etapa a fluxului de operatiuni ITP consta in verificarea nivelului de poluare. Aceasta operatiune presupune stabilirea compozitiei chimice a gazelor si a nivelului de zgomot prin introducerea unei sonde in teava de esapament.

Etapa urmatoare consta in verificarea sistemului de franare: starea mecanica si eficacitatea franelor fata – spate. Rezultatele sunt imprimate si atasate la raportul de inspectie ITP.

Cea de-a treia etapa reprezinta verificarea principalelor elemente de siguranta ale masinii, sistem de directie, suspensie si rulare, iar ultima etapa a inspectiei tehnice periodice la Service Brady, autorizat Skoda si Volkswagen, consta in verificarea gradului de vizibilitate, a starii farurilor si a echipamentelor electrice ale masinii.

 

Inspectia Tehnica Periodica este extrem de importanta atat pentru siguranta ta, cat si a celorlalti participanti la trafic.

Trebuie sa stii legea ii sanctioneaza aspru pe soferii care circula cu masini fara ITP sau cu ITP expirat.


Potrivit articolului 102 al Codului Rutier, pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a Inspectiei Tehnice Periodice este expirat, amenda este cuprinsa intre 603 si 1340 de lei.

Mai mult decat atat, pe langa amenda, agentul de circulatie retine si certificatul de inmatriculare. In locul acestuia, el va elibera o dovada care putea fi folosita timp de 15 zile.

Mi-a expirat ITP-ul de mai multa vreme. Cum procedez?

Raspunsul la acesta intrebare este unul cat se poate de simplu. Te poti adresa oricarei statii ITP autorizata de Registrul Auto Roman. Atentie! ITP-ul este necesar doar daca circuli pe drumurile publice. In cazul in nu care circuli, nu este nevoie de Inspectia Tehnica Periodica.

Cum verific daca ITP-ul meu este valabil?

Pentru a afla data la care iti expira valabilitatea Inspectiei Tehnice Periodice, verifica certificatul de inmatriculare al masinii, la rubrica "ITP valabil pana la data de...".

Mai mult decat atat, poti verifica daca ITP-ul masinii tale este valabil accesand pagina de internet a Registrului Auto Roman (www.rarom.ro). In partea din stanga a paginii principale vei gasi rubrica "Verificare ITP". Dupa ce se da click pe acesta rubrica, pe ecranul calculatorului se va afisa o noua pagina. Vei observa ca poti afla date despre valabilitatea ITP-ului completand doua rubrici. In prima dintre ele vei trece seria CIV (Cartea de Identitate a Vehicului), iar dedesubt un cod special.